Geen idee wat je doelen zijn voor 2023? Gefeliciteerd!

Geen idee wat je doelen zijn voor 2023? Gefeliciteerd!

Natuurlijk hoop ik dat je je op deze eerste maandag van het nieuwe jaar energiek voelt, enthousiast. Zin hebt om aan 2023 te beginnen. Tegelijkertijd kan het ook zo zijn dat je niet weet in welke richting je die energie gaat sturen. Wat wordt nu eigenlijk je doel in 2023, in het eerste kwartaal, komende week of vandaag.

Gefeliciteerd: welkom bij de club! Een heleboel van ons hebben werkelijk geen idee. Je zou dan kunnen gaan voor 'go with the flow', maar dat is me dan net weer iets te vrijblijvend.

Wat als je die helderheid nu nog niet ervaart, maar het wel graag zou willen. Helderheid komt niet ineens uit de lucht vallen en paf alles is duidelijk. Het is hard werken. En werk dat dichtbij komt. Dicht bij jou, je overtuigingen, dromen en belemmeringen. 

Nog geen helderheid in wat je wilt gaan doen komend jaar, kan dan dus te maken hebben met je eigen persoonlijke ontwikkeling. Hoe goed ken je jezelf, wat zijn eigenlijk je dromen voor volgend jaar of over 5 of 10 jaar en heb je die ooit wel eens voor jezelf, laat staan bij een ander, uitgesproken. Hoe ga je om met nieuwe dingen en uitdagingen.

Vandaag heb ik stil gestaan bij de impact van hoe je tegen jezelf praat. Bewust of onbewust. Hardop of 'alleen' in je hoofd. Heel fijn: er zijn maar twee mogelijkheden: je kiest voor woorden die je sterk maken, opbouwen, positief zijn. Of je doet dat niet en haalt jezelf naar beneden. Negatieve woorden die je tegen houden om nieuwe dingen te doen en te ontdekken. En het realiseren van je droom in de weg staan. 

En ja, ik gebruik hier bewust 'moet'. Daar zijn we een beetje allergisch voor geworden, maar het alternatief is ook niet alles ;-). De volgende 8 vragen stel je onbewust hele dagen aan jezelf. Ik heb ze voor de verandering heel bewust beantwoord om te ervaren en te leren. Doe je mee? Vul bij de puntjes jouw antwoorden in.

1. Ik ben ...
een nietsnut, zwak, het niet waard, niet mooi genoeg etc. [negatief] of krachtig, geliefd, interesssant, capabel [positief].
Wanneer je deze vraag op een negatieve manier beantwoordt, houdt dit je tegen om nieuwe dingen te doen en te ontdekken en dat is een uitdaging wanneer je een droom wilt reaiseren.

2. Wat als ...
ze denken dat ik me ermee bemoei, hij me iets vraagt en ik geen antwoord weet, ik zo zenuwachtig ga zijn dat ik zak voor mijn examen etc. [negatief] óf wat als ... mijn input in de vergadering dat probleem oplost, wat als ze ja zegt [positief]. Voel je het verschil?

3. Ik moet ...
Moeten heeft bij ons al snel een negatieve bijklank. Je moet naar me luisteren! of Je moet dat ook niet zo doen! [negatief]
Maar wat als je er op een positieve manier mee omgaat: ik moet goed voor mezelf zorgen, ik moet dat afmaken, ik moet een positief voorbeeld zijn voor hem. [positief] Voel je dat daar een urgentie in zit die volledig uit jezelf komt en niet wordt opgelegd door anderen?

4. Ik wil me ... voelen
tevreden, rustig, geliefd, energiek etc. voelen [positief].
Wanneer je jezelf bewust maakt, hoe je je wilt voelen, dan zul je merken dat je keuzes gaat maken die bijdragen aan het gevoel dat je graag wilt. Misschien ga je nadenken over een avondritueel, zodat je beter slaapt en uitgeruster aan je dag kunt beginnen. Of ga je dat blokje om tussen de middag waardoor je je energieker voelt.

5. Wat is nú het belangrijkst
In de hectiek van alle dag is het zo gebeurd: we rennen de hele dag van hot naar her, een berg telefoontjes tussendoor en evenzoveel mailtjes. Geen tijd om te eten. We zijn alleen maar aan het reageren. Het vreet energie. We worden moe, een beetje kribbig. Kortom: we worden er niet gezelliger van!
Sta aan het begin van de dag stil bij wat vandaag de twee of drie belangrijkste dingen zijn en bewaak die met alles wat je hebt. Niets is zo belangrijk als die drie dingen. Keuzes maken wordt daarmee makkelijker en je houdt zelf de regie.

6. Ik vind dit belangrijk omdat ...
Deze vraag is wat spannender om te beantwoorden. Stel deze vraag bijvoorbeeld wanneer je een team meeting in gaat. Maak voor jezelf duidelijk waarom dit onderwerp, dat idee, het gekozen beleid belangrijk is. Het geeft duidelijkheid en helpt je herinneren waarom je dat ook alweer vond. Je gaat sterker het gesprek in. 

7. Mijn intentie in deze situatie is ...
Een hele mooie vraag om jezelf te stellen vlak voordat je een afspraak in gaat met die ene collega waar je het nooit mee eens bent (lees: die je gewoon ontzettend irritant vindt). Met deze vraag maak je jezelf bewust van wat je wilt bereiken met het gesprek en geef je aandacht aan je emotie en irritatie. Die worden daarmee lichter

8. Wie wil ik zijn?
We hebben allemaal een toekomstige versie van onszelf. Geen ontkomen aan. Hoe wil je dat die persoon er uit ziet? Hoe wil je dat die persoon omgaat met zijn personeel. Welke relatie heeft die persoon met haar ouders. Wanneer je durft te omschrijven hoe de toekomstige versie van jezelf eruit ziet, kun je vandaag beginnen om stapjes in die richting te zetten. Hoe mooi is dat.

Deze vragen zijn niet nieuw. Onbewust stel je ze heel de dag aan jezelf met soms een gevoel dat je wordt geleefd en altijd maar achter de feiten aanloopt. Met het beantwoorden van de vragen maak je de ontwoorden bewust. Je denkt er over na en nog mooier: gaat er andere keuzes aan koppelen. En het mooie is: daarmee zit jij weer achter het stuur en hebt de regie (terug) in handen. 

Vind je het leuk om je antwoorden te delen? Zeker doen. Je kunt me mailen op yvette@secretariaatonline.com.


Over de schrijver
Yvette is eigenaar van Secretariaat Online en Vergaderen in Lansingerland in Bergschenhoek. Zij heeft 23+ jaar ervaring als Executive Assistant en ondersteunt met haar team verenigingen en stichtingen op het gebied van mailbox- en documentbeheer, ledenadministratie, financiële administratie, website beheer en social media. Door haar jarenlange ervaring wordt ze regelmatig door managers en secretaresses gevraagd om tips en best practices op het gebied van productiviteit. Hiervoor biedt zij ook trainingen aan.
Reactie plaatsen